Madeira
Kendt for sine smukke blomster, hyggelige markeder og et stort udvalg af frisk frugt og lokale specialiteter.

Fakta

  • Frodig vulkanø med et bakket landskab
  • Et væld af eksotiske blomster
  • Skønt klima og et yndet turistmål i vintermånederne
  • Madeira er rig på kulturelle og historiske oplevelser
Madeira
Kendt for sine smukke blomster, hyggelige markeder og et stort udvalg af frisk frugt og lokale specialiteter.

Fakta

  • Frodig vulkanø med et bakket landskab
  • Et væld af eksotiske blomster
  • Skønt klima og et yndet turistmål i vintermånederne
  • Madeira er rig på kulturelle og historiske oplevelser

Madeira vin

Madeira vin har en lang tradition.

Når man siger Madeira vin, tænkes der umildbart på hedvin. Hedvin er et eventyr for sig selv. Man startede produktionen af Hedvin i midten af 1600–tallet, man videre udviklede den allerede eksisterende bordvin. Bordvinen blev i 1400–tallet kendt som en nogenlunde vin, og hvis man videreudviklede den ville den kunne blive endnu bedre.

England har haft stor betydning for Hedvin også kendt som Madeira vin. Flere handelsskibe lagde til i Funchal havn, med sig tog flere af skibene Madeira vin, idet den kunne holde til at blive transporteret. Et fragtskib blev afvist i Hong Kong, og fik ikke lov til at komme af med lasten og måtte sejle hjem igen med fuld last. Da skibet gik i havn på Madeira ville man smage på dråberne inden de blev hældt ud og vinen smagte godt til stor overraskelse.

Under Napoleonskrigene blev skibstrafikken nærmest helt aflyst, og Madeira vinen kunne ikke komme ud at sejle, som normalt er en del af den måde vinen blev produceret på. Derfor forsøgte man sig med flere forskellige måder at opbevare vinen på, og mange forskellige ting blev afprøvet, da man reelt set ikke vidste hvad der gjorde vinen god undervejs på sejlturen, og mulighederne var mange. De lod vinen blive stående på land, da man så ville konservere vinen forsøgte man at tilsætte den lokale aguardente som til stor overraskelse for folket, var godt for vinen.

I 1800–tallet var Madeiravinen lige ved ikke at kunne blive produceret, da øens vinstokke blev ramt af vinpest. Kun ved at lave hybrider mellem forskellige vilde, amerikanske og europæiske sorter overlevede de madeirianske vinproducenter vinpesten – men med en faldende kvalitet som følge, der har forfulgt vinen siden. Generelt har Madeiravinen en lang og spændende historie, i forhold til produktion og smagsnuancer.

Madeira vinen produceres typisk af 4 forskellige druesorter. Der findes Sercial, Verdelho, Boal og Malvasia. Overalt på øen vil I opleve at kunne finde vinstokke, når I finder vinstokke vil i opleve at de er bundet op, det er de, da druerne ellers vil få for meget saft, og sukkerindholdet vil stige.  

  • Sercial-drue dyrkes 500-800 meter over havets overflade, druesorten er tør og farven er stråfarvet. Vinen anvendes oftest til fiskeretter.
  • Verdelho-druen dyrkes 300-500 meter over havets overflade, druesorten er halvtør og farven er gylden. Vinen anvendes oftest til mildere ost, lyse kødretter og kraftige fiskeretter.
  • Boal-druen dyrkes 200-400 meter over havets overflade, druesorten er halvsød og farven er mørk/gylden. Vinen anvendes oftest til desserter og kraftige oste.
  • Malvasia-druen dyrkes 0-200 meter over havets overflade, druesorten er sød og farven er mørk. Malvasia er en smagsrig og krydret vin. Vinen anvendes oftest til desserter

Udover de forskellige druetyper, er der forskel på hvor lang tid vinene ligger på fad. Det er mest kendt, at vinen ligger på fad i 3, 5, 10, 15, 20 år og derop efter. Nogle gange vil man opleve, at vinen er blevet blandet på druesort, på årgang eller en blanding af begge ting.

Af kendte vinhuse på Madeira har vi blandt andet Blandy Wine (the old Blandy Wine Lodge), Henriques & Henriques, Vinhos Barbeitos. Flere af vinhusene har butikker flere steder på øen, nogle af producenterne kan besøges, og derudover vil man kunne købe Madeiravin i flere supermarkeder.

Hvis I efter hjemkomst, eller ikke har plads i kufferten er det også muligt at finde Madeiravine i Danmark.