Madeira
Kendt for sine smukke blomster, hyggelige markeder og et stort udvalg af frisk frugt og lokale specialiteter.

Fakta

 • Frodig vulkanø med et bakket landskab
 • Et væld af eksotiske blomster
 • Skønt klima og et yndet turistmål i vintermånederne
 • Madeira er rig på kulturelle og historiske oplevelser
Madeira
Kendt for sine smukke blomster, hyggelige markeder og et stort udvalg af frisk frugt og lokale specialiteter.

Fakta

 • Frodig vulkanø med et bakket landskab
 • Et væld af eksotiske blomster
 • Skønt klima og et yndet turistmål i vintermånederne
 • Madeira er rig på kulturelle og historiske oplevelser

Rundt på Madeira

Der findes mange forskellige transportmuligheder på Madeira, så hvis du ønsker, at opleve den smukke natur på egen hånd, så er der rig mulighed for dette, både på land, til vands og i luften.

Bil

Ønsker du, at leje bil og selv kører ud på egen hånd, så tilbyder øen mange forskellige udlejningsfirmaer. Primo Tours anbefaler bilfirmaet Madpoint, ønsker du at leje en bil er vi altid til rådighed, blot kontakt din rejseleder og vi vil altid være behjælpelig med leje af bil, men også planlægning af en rute. I mappen finder du nærmere info om bilpriser o.l.

Taxa

Ønsker du ikke at leje bil, så findes der et utal at taxaer som tilbyder turer rundt på øen. Taxaerne på Madeira er gule med blå striber, og de kan findes overalt i Funchal by. Ønsker man en tur rundt på øen er prisen fastsat på forhånd, men husk altid at aftal en pris med chaufføren. Nogle taxachauffører tilbyder også dags turer, selvom det ikke er alle som er lige gode til engelsk, kan man roligt køre med taxa.

Busser

Der findes offentlige busser til stort set alt på øen, så ønsker man at prøve de offentlige busser til nogle af seværdighederne, så kan man roligt bevæge sig ud i dette. Der findes tre busselskaber på øen: 

 • Horários do Funchal gør det nemt at komme rundt i og uden for Funchal. Dette firma er by, mellemby og natbusser. Disse busser sørger for, at man regelmæssigt kan komme til byer som Camacha, Nonnernes dal, og den skønne lille by Santana.
 • Rodoeste busserne kører vest på øen til de små byer Camara de Lobos, Ribeira Brava, Ponta do Sol, Calheta, Porto Moniz, Säo Vicente osv.
 • SAM busserne kører på øens østlige del og stopper bl.a. i Porto da Cruz, Santo da Serra, Machico, Santa Cruz, Canico og Madeiras lufthavn.
  I mappen finder du en større oversigt over busser.  

Søsiden

At se Madeira fra søsiden er også en skøn mulighed man har når man besøger øen. Der er mange muligheder for at sætte sejl i Atlanterhavet, man kan komme på delfin, hval og fisketure, for på denne måde, at opleve Madeiras natur på anden vis. Ved havnen i Funchal ligger der forskellige firmaer med tilbuds til bådture, så det er bare at gå på opdagelse. Primo Tours rejseledere kan også være behjælpelige med vejledning og råd, så endelig spørg din rejseleder.
Ønsker du at opleve naboøen Porto Santo under dit ophold på Madeira, så sejler Porto Santo linjen dagligt til sandstrandene ved Porto Santo. Billetter til Porto Santo linjen kan bl.a. købes på havnen.
 

I luften

Den måske bedste og smukkeste måde at opleve Madeira på er, at tage turen i svævebanen. Der findes forskellige svævebaner på øen, men de to mest kendte er Teleférico do Funchal, som afgår fra Funchal centrum til Monte, som er byen ovenfor Funchal. Teleférico do Jardim Botänico kan man tage mellem Monte og den botaniske have. Er man ikke bange for højder må man opleve turen i disse to svævebaner, da det er to uforglemmelige turer.  

Der findes også andre svævebaner på Madeira som er værd at prøve, men det er ikke alle som har åben året rundt, og åbningstiderne kan variere.

Teleférico da Rocha do Navio -svævebanen ved Santana på den nordlige kyst byder på en spektakulær udsigt over øen og det omkransende hav.
Svævebanen har åben onsdag, lørdag og søndag
9.00 - 12.30 og 14.00 - 17.00.

Rancho cable car ved Cabo Giräo gør så man får adgang til de klippefyldte strande, hvis man har lyst til en forfriskende svømmetur, og den benyttes ofte af lokale landmænd til transport af afgrøder. Svævebanen har åben tirsdag til lørdag 8.00 - 18.30, søndag og helligdage 9.00 - 18.30 og mandag 8.00 - 9.00, 17.30 - 18.30.

Fajä dos Padres Elevatoren findes i nærheden af Cabo Giräo ved Quinta Grande, og her kan man tage svævebanen ned til en fredfyldt strand hvor der findes rullesten ved foden af klipperne. Svævebanen har åben onsdag til mandag 11.00 - 18.00, fra d. 16 januar til d. 1 marts er alt lukket.

I vest findes svævebanen Achadas Da Cruz, som byder  på en spektakulær udsigt ned over havet, og herfra kan man også nyde Porto Moniz fra et andet perspektiv. Svævebanen er åben fra maj til september.

Ved statuen Cristo Rei i Canico findes svævebanen Garajau som fører ned til stranden Praia do Garajau, som også har et populært dykkercenter tæt på undervandsnaturreservatet.

 

 

Gå på opdagelse

Mange kender efterhånden til Madeira og dens vidunderlige subtropiske klima og dens imponerende landskab. Her kommer vi med forslag til hvor man kan tage hen for at opleve øens smukke natur, og komme helt tæt på lokalbefolkningen.

Vestmadeira

Her eksisterer et landskab som er meget varieret der findes både solrige sydvendte kyster, strandpromenader, bananplantager og sukkerrørsproduktion. Midt gennem det hele finder man en højslette med et særpræget hedelandskab, med græssende får og køer. 

Ribeira Brava ligger sydvest for Funchal og tager man motorvejen er man fremme efter 15 km. I byen er der anlagt en højt hævet strandpromenade med rullesten, en sort sandstrand og en svømmepøl med havvand, alt dette er for, at beskytte byen mod oversvømmelser. Ribeira Brava er blevet et trafikalt knudepunkt på Madeira, her mødes nord og vestgående trafik, og man kan derfor også finde mange cafeer i byen. 

I byen findes kirken Igreja Matriz de Säo Bento fra 1460, (restaureret i 1700-tallet) det er en af øens første og smukkeste kirker, absolut et besøg værd. Hvis man tager et kig ind i kirken, skal man lægge mærke til den manuelinske døbefont og prædikestolen, som er en gave fra Dom Manuel 1. I kirken findes der også en del flamske malerier, som stammer tilbage fra sukkerhandlens dage.

Ponta do Sol er en dejlig lille landsby, som strækker sig på begge sider af en klippekløfts skrænter. I byen bugner haverne med bananplanter og husenes tage og pergolaer er dækket af vinstokke. Her skinner solen det meste af dagen, og hvis man ønsker at overnatte i byen kan dette også lade sig gøre på hotellet Baia do Sol, som tidligere var en fabrik. En smuk lille flække på sydvestkysten.

Calheta er en af de større byer på sydvestkysten og er i dag stadig centrum for, (den smule) sukkerrørsdyrkning, som findes på øen. På fabrikken kan man opleve de ældgamle og larmende maskiner og har man lyst, kan man afslutte med smagsprøver, og købe lidt med hjem som souvenir. Det er jo af sukkerrør at aguardente og melasse, honning, fremstilles.  På Madeira bruger de honningen til bolo de mel, som er deres honningkage. Inden man når frem til frabrikken passerer man resterne af et gammelt destilleri, hvor man fremstillede brændevin af sukkerrør. Sukkerrørs frabrikken fra 1954 kan stadig besøges, og er en af de eneste tilbage, der findes en mindre som ligger i Porto da Cruz på østkysten.   

Poul do Mar er en hyggelig lille by ude vest på. Her kan man opleve en 2 km lang havpromenade, som forbinder fiskerlejet med den vestlige og lidt mere nye bydel, hvor man også finder byens store hotel.

Ponto do Pargo ligger som det vestligste punkt på Madeira, og turen hertil er uforglemmelig smuk. Her kommer man gennem eukalyptusskove og i kanten på de smalle veje finder man ofte blå og hvide agapanthuser. I udkanten af byen finder man det smukke fyrtårn, som viser, at dette er Madeiras vestligste punkt. Absolut et besøg værd, da man her har en skøn udsigt udover de stejle skrænter.  

Ikke langt fra Ponto do Pargo ligger byen Achadas da Cruz og her finder man svævebanen af samme navn. For foden af svævebanen finder man et lille landbrug, og svævebanen er da også mest brugt af bønder, men bruges også af nysgerrige turister.  Ved siden af svævebanen finder man en fin vereda, som snor sig lidt stejlt ned til markene ved havet. Denne tur er for let øvede vandrere og man skal huske gode støvler. Turen anslås til at tage 2 timer, og er ca. 4,5 km.

Porto Moniz ligger i nordvestlig retning og lå faktisk indtil 1940'erne isoleret fra resten af øen. For omkring 1940'erne byggede man en æselsti til byen Säo Vicente, denne rute er sidenhen blevet udvidet til en vej, og det tog 16 år at håndhugge den 19 km lange, smalle vejstrækning. Hvis vejen ikke er lukket, kan man stadig kører på den, men ellers er der blevet bygget en 2-sporstunnelvej som går fra Porto Moniz til Säo Vicente. I dag er byen et velbesøgt turistmål, og er absolut også en af de steder man skal se, når man er på Madeira. Før 1981 var byen en vigtig hvalfangerstation, og ved havnen kan man stadig se den gamle hvalrampe. I dag tager mange til Porto Moniz for at bade i de smukke havnebassiner, som er dannet af størknede lavamasse, og hvor det krystalblå vand har mulighed for at strømme ind. Fra juni til oktober koster det penge at bade i havbassinerne, men er vejret efter det, har de også åben om vinteren, og så er det gratis at bade. Selve landsbyen ligger op ad bjergskråningen, og her kan man se hvordan markerne er pakket ind på en speciel måde, for at beskytte afgrøderne mod den salte hav blæst.      

Ribeira da Janela er en lille landsby nordvest på øen, en lille smuk flække man ikke må undgå at køre igennem. Janela betyder vindue, og både floden som løber gennem byen, og selve landsbyen har navn efter klippen som ligger ude i havet, da klippen har en åbning som ligner et vindue. Floden som løber gennem byen har udløb i nordkystens bjergside, og er Madeiras længste med sine 12 km. Selve landsbyen ligger 5 km inde på øen, og her kan man opleve mange charmerende stenhuse.

Säo Vicente er en rolig by på nordkysten, som ligger i læ af høje klipper, hvor der ingen problemer er med at finde palmetræer og fortovscaféer. De maleriske gyder, pladser og nydeligt restaurerede huse, barer og gammeldags forretninger klemmer sig sammen omkring byens smukke kirke. Kirken i Säo Vicente er en af øens smukkeste, og absolut et besøg værd. Noget andet specielt man finder i byen er grotterne, som blev opdaget i 1855. De er af vulkansk oprindelse og lavatunnelerne er skabt af varme lavastrømme, der kom ned fra Paúl da Serra for mere end 400.000 år siden. Centeret har åbent fra 10.00 - 18.00, men husk en trøje, da grotterne kan være kølige.

Højsletten Paúl da Serra er et højt hævet plateau som strækker sig midt gennem Vestmadeira, og er et område med meget vind og sparsomt beplantning, men man kan være heldig og se græssende får, geder og køer. Dog er der ofte overskyet på højsletten, men i klart vejr er der pragtfulde udsigter, og her kan man virkelig nyde stilheden. Heroppe bliver regnvandet samlet og ledt videre i levadasystemet, og det er da også på højsletten at man finder de 25 vandfald, Rabacal. Et sted man ikke må undgå at se, hvis man stadig har lidt ungdom tilbage i benene.

 

Østmadeira

På denne del af øen finder man små charmerende landsbyer med en skøn lokal stemning som er omgivet af en frodig natur.

Man finder smukke udsigtspunkter og undersøiske naturreservater, og midt i det hele kan man prøve en golfbane af international standard.

Ponta Delgada ligger på nordkysten omgivet af store appelsinlunde og vinmarker på en faja, en såkaldt havslette. Her finder man også naturskabte svømmebassiner, som fyldes af tidevandet og i byen findes også en lille havn. Noget af det smukke ved Ponta Delgada er byens brostensbelagte gader som er et farverigt blomsterflor. En smuk by at besøge, hvis man vil opleve noget lidt ud over det sædvanlige.

Arco de Säo Jorge findes ganske kort kørsel fra Ponta Delgada, og er en meget lille by med et naturskønt område hvor husene er spredte og med vinterrasser næsten helt ned til havet, et område som er utroligt frodigt. I området finder man Quintaen, Quinta do Arco som er et rustikt indrettet hus, hvor man finder en stor subtropisk have med pool og påfugle. Noget så specielt er den skønne rosenhave, Roseiral da Quinta do Arco, som er en af Portugals største. Der findes omkring 17.000 roser og flere end 1000 forskellige sorter som er sjældne og truede. Haven har kun åben mellem april og august klokken 10.00 - 18.00.    

Santana by ligger på nordkysten 400 meter over havet i et smukt terrasselandskab med grønne dale, og er kendt for de A-formede huse, som hedder casas do colmo, hvis stråtage når jorden. Disse huse findes i mange former for souvenir og kan købes overalt på øen. Når man kører ind til byen kan man overfor rådhuset se nogle af disse A-formede huse, men de er mest den dag i dag brugt som turist huse. Der findes ikke så mange huse som er i brug, men kører man ned i den gamle bydel nord for hovedvejen, vil man kunne se hustypen, men de er knap så farvestrålende. Man gør dog meget for at bevare byggestilen, og hvert år er der en præmie til det smukkest restaurerede casa do colmo. I 2012 kom Santana på UNESCOs liste, og er man i nærheden må man også et smut forbi for at opleve de smukke A-huse.    

Faial er ikke i nærheden af at være Madeiras største by, men ønsker man fantastiske billeder så må man huske at gøre stop her. Byen ligger ved foden af Penha de Águia, selve Ørneklippen som ligger 590 meter over havet. Ved indkørslen til byen er der fra udsigtspunktet (miradouro) en fantastisk udsigt mod Santana og mod Madeiras østspids, Säo Lourenco, og har man vejret med sig, kan man se helt til naboøen Porto Santo.  

Ribeiro Frio ligger midt på øen i østlig retning og er placeret i en nationalpark med endemisk laurbærskov, som viser laurbærskovens vigtigste vækster. Ribeiro Frio er et naturskønt område, hvor tiden næsten står stille. Her finder man et ørreddambrug anlagt i store bassiner i terrasser, som drives af staten. Har man lyst kan man følge fiskenes udvikling, indtil de sættes ud i øens bække eller sælges. Der findes skønne vandreruter fra området, og en let rute er langs levadaen, Levada do Furado som føre til Balcoes, Balkoner, hvor man har en fuldstændig fantastisk udsigt, ud over de dybe dale. Turen er ca. 2 km hver vej og tager gerne 1 time i alt, men husk endelig godt med tøj da Ribeiro Frio betyder, den kolde bæk.

Pico do Areeiro er det højeste punkt på Madeira, som man kan køre til, og det er nu en god ting at huske varmt tøj, for tager man turen op til toppen, befinder man sig 1818 meter over havet. Er der skyfrit har man nogle fantastiske udsigter herfra, og nogle dage kan man være så heldig, at se til højsletten Paúl da Serra. Vil man opleve noget fuldstændig unikt, skal man se en solopgang fra Pico do Areeiro. Der findes en vandresti til Madeiras højeste punkt, Pico Ruivo, som anslås til at være 10 km, og den er absolut kun for øvede, da den kan være farlig.  

Santo da Serra ligger øst for Funchal og har næsten altid været et kendt sommerhusområde, hvilket de mange Quintas er et tydeligt bevis på. Man kunne godt lide klimaet, som altid var frisk og køligt, men til tider også var fugtigt og overskyet. Det er det skam også den dag i dag, men derfor er byen stadig et besøg værd. Tæt ved kirkepladsen finder man hovedindgangen til byens pragtfulde park, som tidligere har tilhørt Blandy familien. Om foråret er parken fyldt med blomstrende azalea og kamelia, og om sommeren hortensia. I parken finder man mange arter af træer og buske, og der findes og en lille mini zoo. Det er gratis at besøge parken.

Det byen nok er mest kende for er golfbanen, som er Madeiras første. I januar afholdes der Madeira Open, hvor mange internationale spillere deltager.     

Machico er Madeiras næststørste by og det siges, at det var her Joäo Goncalves Zarco og Tristäo Vaz Teixeira gik i land for første gang. De delte øen mellem sig, og Zarco fik området med Funchal, og det blev hurtigt til Madeiras hovedby. Det gjorde ikke Machico mindre vigtigt, da det tidligere var et vigtigt centrum for sukkerindustrien, i dag er det landbrug, handel og turisme som der er fokus på. Machicos havn er blevet udvidet til marina og vandsportscenter, og har man lyst til at overnatte, har byen også et godt hotel. Der findes flere gode udsigtspunkter omkring Machico.

Ponta de Säo Lourenco er Madeiras østligste punkt, som byder på dramatiske klippeformationer, en fantastisk skønhed og en stilhed som ingen andre steder. Her kan man nyde livet, mens man lytter til havets brusen. Har man lyst til en vandretur findes der en 5 km lang tur, som slutter ved Cais do Sardinha. De første 20 minutter af turen kan alle være med til, men hvis man har højdeskræk skal man ikke fortsætte. Ponta de Säo Laourenco er måske Madeiras smukkeste sted.