Luk besked

Rejs trygt - din tryghed er vores højeste prioritet

Læs mere her

Tenerife

Den største af de Kanariske øer har et væld af smukke strande, enestående natur og gode shopping muligheder

Tenerife er et populært vinterrejsemål med noget for hele familien.
  • Den største af de Kanariske øer med skønne, familievenlige strande
  • Gode muligheder for shopping langs strandpromenaden
  • Et spændende miks af det spanske, portugisiske og afrikanske køkken
Luk Vindue
Billede 1 af 24

Info om Tenerife

Trænger du til sol og varme i den mørke vintertid, er charterrejser til Tenerife et populært og sikkert valg. Tenerife er den største af de Kanariske øer og har et væld af smukke strande, der indbyder til total afslapning.

Læs mere
Gæsternes vurdering 4.2 ud af 5
  • Indkvartering
  • Rejseledere
  • Serviceoplevelse
  • Totaloplevelse
Se rejsetips

Tenerifes historie

Tenerife er en del af De Kanariske Øer. Det er en øgruppe der, grundet sin eftertragtede position nær Afrika samt sin positionering i Atlanterhavet, har været eftertragtet af alverdens søfarende nationer. Hvorfra øen har sit navn, er der flere bud på. En gammel legende fortæller, at der i tidernes morgen var én mægtig konge på øen som hed Tinérfe. Han havde ni sønner, der alle skulle arve riget efter kongen. Derfor blev Tenerife inddelt i de ni kongeriger, som faktisk holdt helt frem til koloniseringen. En anden fortælling mener, at navnets oprindelse stammer fra de indfødte Guanchere, der opkaldte øen efter ”de hvide bjerge” – altså vulkanen Teides hvide tinder. Tenerife kan derfor bedst beskrives, som en ø, der rummer mere end én historie. Der er flere sider af den lille ø på 2057 km2, end man lige skulle tro. 

Hvis man tager udgangspunkt i Tenerifes officielle historie, så menes det de første bosættere, Guancherne, at stamme fra Nordafrika. De kom til øen omkring 500 f.Kr., hvor de boede i klippehuler og søgte føde via, gedekød, honning, malede bygkerner og bønner. Guancherne udviklede kampfærdigheder ved at slås med træstænger og dyrke en populær form for brydning, kaldet lucha canaria. Denne form for brydning er populær i nutidens Tenerife, og dyrkes stadig på øen.

Ekspeditioner og erobringer fra Europa, kom til at være enden for guancherkulturen, men de indfødte lagde sig ikke under det spanske herredømme lige med det samme. Derfor tog det den spanske conquistador Alonso de Lugo to år at få fuld kontrol over Tenerife. Den øverste guanchehøvding Bencoma havde under et møde med de spanske erorbere sagt, at det ikke var noget problem de var her, så længe de lovede at forlade øen igen.

Det vælger Alonso de Lugo at ignorere, og mister næsten livet og alle sine mænd, ved det første slag mellem guancher og spanske soldater i 1494. Stedet blev døbt La Mantanza’’Massakren’’ som er opkaldt efter slaget. Alonso de Luge første store sejr over guancherne blev ved byen La Victoria. Den indfødte befolkning af guancherne regnes med at have været omkring 70.000 mennesker. De fleste blev dræbt af spanske soldater, mens andre sprang ud fra en klippe for at undgå at ende som slaver. De spanske erobrere så så stort potentiale i jorden på øen og påbegyndte et stort landbrug.

Samtidig med Alonso de Lugos erobring af Tenerife i slutningen af 1400-tallet, rejser Christoffer Colombus for føste gang til den nye verden, Amerika. I 1492 ligger Columbus til ved Tenerifes naboø, La Gomera, som er sidste stop inden opdagelsen af Amerika. Alle de fire gange Colombus rejste til Amerika, stoppede han ved La Gomera for at proviantere. Øgruppen omkring Tenerife blev hurtigt attraktivt for portugisere, hollændere, italienere og englændere, som sammen med sørøvere og pirater, ville have del i øgruppens rigdomme. Englænderne forsøgte at erobre øerne i tre omgange. Den berømte engelske admiral, Lord Nelson, stod for det tredje og sidste store angreb i 1796, hvor han mistede sin arm i forsøget.  Samtidigt med at det spanske imperium mistede sine kolonier i starten af 1800-tallet, betød det farvel for de gode tider på øerne. Tabet af kolonierne gjorde, at der var nedgang i handel og landbrug, og folk søgte bedre levevilkår andre steder. I slutningen af 1800-tallet var der masseudvandring fra øerne, hvor folk søgte videre mod Amerika.

I starten af det 20. århundrede blev det ikke bedre, da den spanske regering sendte general Francisco Franco til øerne, i håb om at hans modstand mod den nye republik ville gå tabt. I stedet planlagde han i al hemmelighed et millitærkup i 1936, som førte til den spanske borgerkrig. Francisco Franco blev siddende som Spaniens diktator til sin død i 1975.
I slutningen af 1960’erne fik folk øjenene op for Sydtenerifes oversete potentiale med solen og havet. De første hoteller blev bygget i området omkring Los Christianos. Rejselysten hos mange nordeuropæere, fik hundredvis af hoteller til at vokse op. Med åbningen af Tenerifes sydlige lufthavn i 1978, får det turistindustrien til at vokse eksplosivt.

De kanariske øer får selvstyre i 1982, og fire år senere kommer Spainen med i EF. I første omgang er det til stor bekymring hos det kanariske folk, fordi de var bange for at miste deres særlige skatteforhold, da øerne er undtaget de almindelige toldregler. De var bange for at dette ville gå ud over turistindustrien. Men øerne bibeholdte deres skattemæssige forhold, og medlemskabet i EU har kun været til fordel, da de har modtaget mange mio. euro i støtte. Befolkningen begyndte igen at strømme til med turismens fremgang, og er idag et meget attraktivt rejsemål for mange europæer.            

 

År 2500 f.Kr.: Første tegn på eksistens af det oprindelige folk på Tenerife, kaldet ”Guan-
cherne”.      

År 500 f.Kr.: De første bosættere ankommer, højst sandsynligt berbere fra Nordafrika.

År 25 f.Kr.:  Mauretaniens kong Juba den 2. sender en ekspedition til Kanarieøerne.

År 1312: Italieneren Lancelotto Mallocello foretager den første dokumenterede rejse til øerne, og navngiver Lanzarote efter sig selv.   

År 1402: Erobringen af De Kanariske Øer begynder officielt.

År 1492: Columbus provianterer på La Gomera inden afgang mod vest, og De Kanariske Øer bliver et strategisk stoppested mellem Europa og Amerika.                

År 1496: Den spanske erobrer Alonso de Lugo får endelig fuld kontrol over Tenerife.

År 1511: Guanche-slaver frigives.

År 1657: Admiral Blake forfejler det første engelske erobringstogt ved Tenerifes kyst.

År 1701: Augustinermunke grundlægger øernes første universitet i La Laguna.

År 1706: Trevejo-vulkanen ødelægger havnen i Garachico. Santa Cruz bliver på sigt Tenerifes vigtigste havneby.          

År 1797: Den engelske admiral Nelson mister en arm i forsøget på at erobre Tenerife.

År 1832: En meget skuffet Darwin forhindres i at gå i land på Tenerife af frygt for spredning af den engelske kolera-epidemi.

År 1852: Øerne bliver frihandelsområde.          

År 1909: Chinyero-vulkanen på Tenerife eksploderer, og i 10 dage strømmer lavaen ud.

År 1927: Efter mange års kappestrid opdeles øgruppen i to provinser.       

År 1936: Franco bliver øverste hærchef på De Kanariske Øer. Kort efter leder han militærkuppet, der udløser den spanske borgerkrig.        

År 1948: Et sejlskib transporter 51 kanariere til Venezuela i jagten på bedre levevilkår. En tendens, der fortsætter flere årtier frem.

År 1954: Teide udnævnes til nationalpark.           

År 1971: Vulkanen Teneguia opstår på La Palma i forbindelse med et udbrud.

År 1972: Papegøjeglad tysk millionær åbner dyreparken Loro Parque, der i dag er øernes flotteste og mest besøgte.

År 1975: Spaniens diktator gennem næsten fyrre år, Francisco Franco, dør, og Juan Carlos krones til konge.

År 1978: Spanien bliver et konstitutionelt monarki. Reina Sofia-lufthavnen i sydtenerife åbner for charter-strømmen

År 1982: De Kanariske Øer får selvstyre med to hovedstæder: Santa Cruz på Tenerife og Las Palmas på Grand Canaria.

År 1985: La Palma-observatoriet – et af de vigtigste astronomiske observatorier i Europa – indvies på toppen af Roque de los Muchachos i knap 2400 meters højde.

År 1986: Spanien bliver medlem af EF. Forbehold, som sikrer særlige kanariske skatteforhold.

År 1999: La Laguna bliver føjet til UNESCO’s liste over verdens kulturarv

År 2002: Euroen erstatter pesetas.

År 2007: Paulino Rivero, formand for det regionale parti Coalición Canaria, bliver de Kanariske Øers præsident.

År 2010: Arbejdsløsheden på de Kanariske øer når 29,48 % - den højeste i Spanien

År 2011: Den 10. oktober kommer en ny undersøisk vulkan til verden ud for El Hierro.

År 2012: Tenerife, La Gomera og La Palma plages af voldsomme skovbrande i sommerheden.

GRATIS TRYGHEDSPAKKE
- på alle charterrejser til sommer 2021
Fri annullering og ombooking
helt frem til d. 30/11-2020
Læs mere om dine fordele her