Alanya

Farverig basar, kilometervis af badestrande og fantastiske restauranter

Info om Alanya

Alanya har idag ca. 300.000 indbyggere. Dejlige sandstrande, eksotisk byliv, farverige basar, et væld af butikker, fantastiske restauranter og en gæstfrihed i særklasse. Alanya byder på oplevelser for hele familien. Højt hævet over resten af byen findes Alanyas kendetegn, den gamle borg. På vej op til borgen af den snoede og til tider meget stejle vej, finder du små cafeer, boder og hyggelige restauranter.

Læs mere

Læs om Tyrkiets spændende historie

F. kr fødsel og koranen

Den anatolske halvø, som omfatter det meste af det moderne Tyrkiet er et af de områder i verden hvor ét af de første bysamfund, çatalhöyük, blev etableret tilbage i ca. 6500 f.Kr.

Det første store rige der var i området var Hititterne, der etablerede hovedstaden Hattuşaş i 1650 f.Kr. Godt 400 år senere angriber ”Havfolket” Hititterne, og Hattuşaş ødelægges og grækerne invaderer Vestanatolien.

Hele dette område bliver i det 5. og 6. århundrede f.Kr. erobret af Perserne indtil Alexander den store slår Perserne ud i ca. 334 f.Kr. Efter Alexander vinder Anatolien bliver området inddelt i små kongedømmer, heriblandt Bithynien og Pontus, som alle blev underlagt Romerriget.

Den romerske kejser Konstantin den Store vælger i år 324 f.Kr. at udnævne Byzans som imperiets nye hovedstad og giver den navnet ”Nye Rom”, denne bliver senere til Konstantinopel, som nu er Istanbul. I 570 e. Kr. fødes profeten Muhammed, og Koranen skrives i årene frem til 662 e. Kr., hvor Muhammed flygter til Medina og den islamiske tidsregning begynder.

Seljukkerne og det Osmanniske imperium

I det 10. århundrede begyndte Seljukkerne, som var en gren af KınıkOghuz-tyrkerne, at vandre bort fra deres gamle hjemland med retning mod det østlige Anatolien, da det var blevet hjemland for Oghuz-stammerne, efter slaget ved Manzikert. Seljukkernes sejr medførte etableringen af seljuk sultanatet, Rum, som udviklede sig til en selvstændig gren af Seljuk-imperiet.

I 1095-1204 hærgede korstogene ned igennem Anatolien og i 1243 bliver Seljukkerne slået af mongolerne hvorefter imperiet magt langsomt smuldrede. I dets sted udviklede et af de tyrkiske fyrstedømmer, styret af Osman 1, sig til det Osmanniske rige og det tomrum som seljukkernes og østromernes sammenbrud havde efterladt, blev udfyldt.

Igennem sin 623-årige historie havde det osmanniske imperium flere kulturelle forbindelsertil både den østlige og vestlige verden. Bl.a. var det et af verdens politiske magtcentre i 16. -og 1700-tallet og dets flåde var ofte involverte i kampe for at forsvare imperiets monopol på handelsruterne mellem Østasien og Vesteuropa.

Efter flere krige igennem ca 240 år, løsriver store dele af det Osmanniske rige sig og i 1829 vinder grækerne frihedskrigen mod tyrkerne med europæisk hjælp. Senere afgives Kreta til Grækenland i 1887. Libyen og de Dodekanesiske Øer afgives til Italien i 1911-1912. Under Balkankrigen, ved freden i London, mister Tyrkiet alle europæiske besiddelser.

Efter mange års tilbagegang træder det osmanniske imperium ind i 1. verdenskrig på den tyske side, efter den tysk-osmanniske alliance, og bliver besejret.

Det Nye Tyrkiet

I krigen1919-1922 vinder Tyrkiet Uafhængigshedskrigen over Grækenland under ledelse af Atatürk, Atatürk bliver præsident for den tyrkiske republik og Sultanatet bliver afskaffet, hvilket afslutter 623 års osmannisk styre.

Tyrkiet trådte ind i anden verdenskrig på de allieredes side , som en ceremoniel gestus og blev dermed også medlem af de Forenede Nationer i 1945. Tyrkiet kom derefter med i Truman-doktrinen hvormed Amerika garanterede Tyrkiet og Grækenlands sikkerhed og resulterede i omfattende militær og økonomisk hjælp fra USA.

Efter at have deltaget i Koreakrigen som en del af FN-styrken trådte Tyrkiet ind i NATO i 1952 og blev pga. sin beliggenhed strategisk vigtig under Den Kolde Krig. Flere militærkup på Cypern i 1974 resulterede i, at Tyrkiet besat ca. 38% af Cypern, for at forhindre øens tilslutning til Grækenland, og dermed oprettede Den Tyrkiske Republik Nordcypern (TRNC). Gentagne interne stridigheder gjorde at landet var på randen af borgerkrig i 1975, militæret overtog og lavede meget stramme retningslinjer. Hermed blev Tyrkiet isoleret både politisk og økonomisk set.

I 1983 tillod militæret ingen valg i stedet skabte præsident Ozals reformer meget fremgang i landet. Efter forbedringer af bl.a. menneskerettighederne blev landet igen optaget i Europarådet og søgte også om optagelse i EF.

SuleymanDemrial bliver præsident i 1993, da præsident Ozal dør, og Tyrkiet får deres første kvindelige premierminister i form af Tansu Celler. Et stort jordskælv i Izmit ved Istanbul, i 1999, gjorde at der officielt omkom 15.000 mennesker.

I 2000 blev Ahmet Necdet Sezer valgt til præsident og foreslog hermed at skærpe den religiøse frihed for at fastholde de sekulæreprincipper samtidig forbød han kvinderne, at bære tørklæde ved besøg i præsidentpaladset da han ikke mente koranen sagde noget om denne nødvendighed.

Den 3. november 2002 bliver der valgt nyt parlament og det religiøse AK-parti vinder. I 2005 introduceres den ”Nye Tyrkiske Lire” (YTL) som et led i revaluering af den gamle valuta, én million lira blev til én lira. Samme år blev EU-optagelsesforhandlingerne indledt. EU gav Tyrkiet afslag i 2006.

Den tidligere vice- og udenrigsminister og repræsentant for det islamiske regeringsparti, Retfærdigheds- og Udviklingspartiet (AKP), Abullah Gül, blev i 2007 valgt som Præsident. Møntfoden blev i 2009 lavet om til ”Tyrkisk Lire” (TL), Y’et fra YTL blev fjernet, som er den de også har i dag. I 2010 har Primo Tours deres første sæson i Alanya.