Tyvstart sommeren med en billig ferie i maj. Se tilbud her.

Side

Tyrkiets ældste havneby rummer et usædvanligt stort antal seværdigheder

Info om Side

Side er beliggende imellem Antalya og feriebyen Alanya – ca. 1 times kørsel fra lufthavnen. Side ligger på en halvø med sandstrande til begge sider. Denne gamle havneby er en af Tyrkiets ældste, og rummer et usædvanligt stort antal seværdigheder - en eventyrlig byport og ruinerne af et stort amfiteater med plads til ca. 19.000 tilskuere.

Læs mere

Bjarkes favorit-hotel i Side:

Dream Family Club
m/All Inclusive

Se hotellet her

Praktisk information omkring Side

Apotek

Apotek hedder ”Eczane” på tyrkisk og der findes mange af dem i Side. De fleste har åbent mandag-lørdag kl. 09.00-21.00. Der henvises til nærmeste døgnåbne apotek ved opslag på døren.

Badning

Der er to strande i Side, den vestlige strand som strækkes til Kumköy, er en børnevenlig lavvandet 5 km lang sandstrand. Det er også her, de fleste hoteller ligger. Den østlige strand er en mere rolig sandstrand med klarere vand, her kan man finde små hyggelige strandbarer. Her er der ikke hotelbebyggelse og strandstole kan leges for et par timer eller en hel dag til en god pris. På denne strand er bølgerne ofte lidt højere og vandet en smule dybere.

Bagage

På afrejsedagen kan bagagen ofte opbevares i et ledigt rum på hotellet eller i recep-tionen. Hotellet har ikke ansvar for værdigenstande, der opbevares i rummet.

Banker

Der findes banker og hæveautomater over hele Side. Skal du hæve penge fra dit kort benyttes en hæveautomat, da banken ikke udbetaler penge fra kort. Medbring pas, hvis der skal veksles større beløb i banken. De fleste hæveautomater har engelsk vejledning, og husk på, at der altid er et hæve gebyr. Tag aldrig imod hjælp fra fremmede ved hæveautomaten! Primo Tours råder dig til at bruge hæveautomater med tilhørende bank, da dette er det sikreste.

Barber

De små lokale barbersaloner tilbyder barbering på gammeldags maner, hvilket er en stor oplevelse. Der er ofte en let ansigtsmassage med i prisen.

Billeje

Vi råder dig til at benytte Sugar rent a car, som har mange års erfaring. Ønsker du at leje en bil, vil vi meget gerne være behjælpelige med at svare på spørgsmål og med at få den leveret til hotellet.

Bus

Hvis du vil ud og se nogle af Sides nabobyer er dette muligt med bus. Busserne er i god stand og er udstyret med aircondition. Billetter købes på busstationen (otogar). En tur med bussen er forholdsvis billig. F.eks. koster cirka en times kørsel med bus til Alanya omkring 7 TL (ca. 18 dkk)
Der udover findes der også små dolmus’er. Med disse kan du f.eks. komme fra Kum-köy til Antik Side, eller til Manavgat. Busserne er i god stand og på siden af dem står hvilke stoppesteder der stoppes ved. Busstoppestederne findes med korte mellem-rum, og busserne kører forbi ca. Hver 10 minut. En tur med disse busser koster oftest omkring 1 euro (ca. 7,5 dkk).

Bøn

Her i Tyrkiet kaldes der til bøn 5 gange dagligt via. en højtaler, hvilket I vil komme til at høre fra mineraretterne rundt omkring i byen. Ønsker man at lære og se mere kan man tage til Manavgat og besøge den store moské, som er en af de største i områ-det.

Drikkepenge

Det er kutyme at give 10 %, hvis man er tilfreds med servicen. Foruden tjenere gives der normalt også drikkepenge til rengøringspersonalet på hotellet, til taxachaufføren og til buschaufføren på udflugter og transfer med dit rejseselskab.

Elektricitet

I Tyrkiet bruges der 230 Volt ligesom i Danmark. Der kan forekomme korte og længe-revarende strømafbrydelser pga. overbelastning af netværket.

Elektronik

Der kan købes elektronikvarer mange steder i Side, men vær opmærksom på kvaliteten.

Foto

Det er ikke tilladt at fotografere politiet eller militæret. Det er altid spændende at få billeder af befolkningen, men vis hensyn og spørg om lov.

Frisør

Det er en oplevelse at gå til en ægte tyrkisk frisør, da serviceniveauet er meget højt. En herrefrisør ordner det hele, og man får håret i ørene brændt af, trimmet næsehå-rene og studset øjenbrynene. Det er en del billigere at gå til frisør i Tyrkiet end i Danmark. Det er dog ikke alle frisører, som er uddannede, men de fleste er dygtige. For kvinder er det også muligt at få lavet manicure, pedicure, full body wax samt mange andre lækre ting. Din rejseleder kan booke en tid for dig.

Hotelregler

Ifølge internationale hotelregler, skal der være ro på hotellet ved midnat. Det er ikke tilladt at få besøg af gæster, som ikke bor på hotellet. Mad- og drikkevarer købt udenfor hotellet må ikke medbringes.
Vær opmærksom på, at det kun er enkelte hoteller som har håndklæder, der må tages med til poolen eller stranden. Spørg din rejseleder, hvis du er i tvivl.

Internet

Der findes flere internetcafeer i Side og mange restauranter har trådløst internet. De fleste større hoteller har internetadgang mod betaling eller gratis WI-FI, forhør dig i receptionen for evt. kode.

Læge

Primo Tours, Side benytter Anatalian Hospital. Læge- og hospitalsudgifter bliver kun dækket, hvis der er tegnet forsikring hjemmefra. Det gule sygesikringskort skal med-bringes som legitimation. Har du brug for en læge kontakter du rejselederne på service- og nødtelefonen.

Marked

Side-områdets største marked findes i Manavgat. Her kan lommepengene hurtigt få ben at gå på blandt de mange boder der sælger tekstiler, souvenirs, lædervarer og meget mere. En del af markedet er udpræget lokalt og her sælges fortrinvis frugt og grønt. Markedsdag hver mandag og torsdag.

Maveonde

Skulle du opleve maveonde råder vi dig til at drikke en masse vand, spise bananer, yoghurt og brød, samt at drikke den tyrkiske kærnemælk ayran.
Husk, at du altid er du velkommen til at kontakte rejselederne.

Myg

Det er muligt at købe en myggespray på apoteket eller en myggemaskine som sæt-tes i stikkontakten på hotelværelset. Denne maskine hedder ”Sin kou” på tyrkisk.

Politi

Politiet kan kontaktes på 155. Du bedes også kontakte rejselederne, hvis du skulle få brug for politiet.

Posthus

Posthuset i Tyrkiet hedder PTT. Skal i sende postkort hjem, så aflever dem til rejselederne eller direkte på posthuset. Her kan der også veksles penge, dog mod et gebyr på 2 %. PTT ligger flere centrale steder i Side. Spørg rejselederne for en tættere lokation af dem.

Påklædning

Ved besøg i moskeer skal man være tildækket. Kvinder skal have tildækket hår, skuldre og knæ. Som regel findes der tørklæder og nederdele ude foran de fleste moskeer til fri afbenyttelse.

Safetybox

Vi anbefaler, at alle værdigenstande bliver anbragt i safetyboxen på hotellet. Yderligere information fåes hos rejselederen eller i receptionen på hotellet.

Sol

Sydens sol er kraftigere end i Danmark. Vi råder derfor til, at der benyttes solcreme, og man ikke er for længe i solen midt på dagen.

Sport

Der er flere muligheder for sport i Side. Bl.a. tennis, vandsportsaktiviteter, dykning og fodbold kan dyrkes. Spørg evt. din rejseleder til råds.

Strand

Der er to strande i Side, den vestlige strand strækker sig til Kumköy, er en børneven-lig lavvandet 5 km lang sandstrand. Det er også her de fleste hoteller ligger og her er der også mulighed for forskellige former for vandsport som f.eks. windsurfing, jetski og bananbåde. Fra den vestlige del af Side er der for nylig bygget en rigtig lækker strandpromenade mod Kumkôy, her er det også oplagt at slentre langs stranden ind til den antikke bydel.

Den østlige strand er en mere rolig sandstrand med klarere vand, her kan man finde små hyggelige strandbarer. Her er der ikke hotelbebyggelse og strandstole kan leges for et par timer eller en hel dag til en god pris. På denne strand er bølgerne ofte lidt højere og vandet er dybere. Her er der også mulighed for vandsport.

Taxa

Taxaerne i Side er solgule og ses over alt i gadebilledet. Taxaerne kører normalt med taxameter med dagstakst ’gündüz’ og nattaks ’gece’. Det kan være en god idé at se efter om taxachaufføren har slået taxameteret til. Hvis taxameteret er slået til, så vær opmærksom på at prisen altid er i lire og ikke i euro. Taxameteret har et startgebyr på 4 TL.

Sørg for at få aftalt prisen inden i kører, hvis taxameter ikke benyttes. Receptionen på hotellet kan også være behjælpelige med at finde en taxa.

Telefon

For at ringe til et dansk nummer skal der tastes 0045 + abonnementsnummer. Hvis man derimod skal ringe til et tyrkisk nummer skal der tastes 0090 + abonnements-nummer. Det er muligt at købe telefonkort i de fleste kiosker. Det er dyrt at ringe fra hotellet.

Tidsforskel

I Tyrkiet er der en tidsforskel på 1 time. Når klokken er 12 i Danmark, er den derfor 13 i Tyrkiet.

Turistinformation

Turistinformationen ligger på venstre side af vejen når man kører ind til den antikke bydel i Side.

Tyveri

For at undgå tyveri er det som hovedregel en god ide ikke at vifte med pengene. I tilfælde af tyveri skal rejselederen og rejseforsikringen hjemme i Danmark kontaktes.

Udflugter

Tilmelding til Primo Tours’ udflugter skal ske senest dagen inden, før kl. 12.00. Betaling refunderes kun mod forevisning af lægeerklæring.

Valuta

I Tyrkiet bruges den lokale valuta Tyrkiske Lira (TL). 1 TL svarer til ca. 1,15 danske kroner, dog svinger kursen meget. Mange steder kan der også benyttes euro. Men vær opmærksom på, at der findes forskellige pengesedler.

Vand

Da drikkevandet i Tyrkiet indeholder en anden bakterieflora end i Danmark råder vi til, at alt drikkevand købes på flaske. I varmen anbefales det, at der drikkes 1 liter vand pr. 10 graders varme.

Veksling

Der findes rigtig mange vekselkontorer i Side. Vi anbefaler at benytte posthuset PTT. Dette ligger tæt på alle hoteller og i centrum af Side. Spørg evt. din rejseleder hvor dit nærmeste PTT ligger.

Åbningstider

Der findes ingen faste åbningstider i basarområdet eller i butikkerne på hovedgaden. I sommersæsonen har de fleste dog åbent fra 09.00-00.30. Der bliver ikke holdt siesta i Tyrkiet.