Ca. 70.000 indbyggere. Byen er opdelt i to - den nye bydel med butikker, forretninger, et større forretningsområde med kontorer og banker mm, samt den gamle hyggelige bydel som er beliggende ved den smukke Venetaniske havn, med mange gamle smalle, hyggelige brostens belagte gader med masser charme og med et væld af butikker, restauranter, barer, cafeer og diskoteker.
Læs mereFAKTA
Fakta
Byen er opdelt i to - den nye bydel med butikker, forretninger, et større forretningsområde med kontorer og banker mm., samt den gamle, hyggelige bydel, som er beliggende ved smukke Venetaniske havn med mange gamle, smalle og hyggelige brostensbelagte gader med masser charme og et væld af butikker, restauranter, barer, cafeer og diskoteker.
Chania er en smuk og spændende by med gamle, antikke bygninger og en lang historie. Man kan tydeligt se, at byen er præget af udefrakommende kulturer. Arkitekturen på de antikke bygninger er tydelig arabisk, venetiansk og tyrkisk. Udgravninger har afsløret spændende fund fra flere perioder op igennem tiden. Specielt fremstående er den minoiske periode, den vilde hellenske tid og den barske romerske tid.
Her har i antikkens tid været et imponerende romersk amfiteater, som er blevet genbrugt til opførelse af høje bymure, vagttårne og fæstningsværker. Her lå den kendte antikke by Kydonia, som indtil den arabiske erobring var et af de vigtigste områder på Kreta. Venetianerne handlede sig til at overtage byen og byggede en smuk domkirke og en hel del huse i området. Senere erobrede tyrkerne Kreta og Chania blev hovedstad. Kirkerne overalt på øen blev til muslimske moskeer, og der blev i stor stil bygget tyrkiske bade til de nye herskere. Tyrkerne blev her i næsten 250 år og blev uddrevet i 1898. Kreta blev en del af Grækenland i 1913, og derfor er Kretenserne meget nationalistiske af sind.
I den venetianske havn ligger Firkas fortet med sine høje tårne. Fortet fungerede som kaserne under den venetianske invasion. Under den tyrkiske besættelse fungerede Firkas blandt andet som et ubarmhjertigt fængsel. I dag er der et museum, der omhandler den græske marines historie, og lejlighedsvis opføres der teaterforestillinger.
I centrum af Chania ligger den smukke, gamle markedsbygning, som blev indviet under festlighederne i 1913, hvor Kreta blev en del af Grækenland. Den fungerer i dag som handelscentrum for de lokale, der køber friske, kulinariske dagligvarer. Den er bygget som en firkant med indgange i alle retninger. Her sælges friske fødevarer, såsom fisk, skaldyr, kød i alle afskygninger, gris, ko, lam, kylling m.m. Der er et kæmpe udvalg af spændende frugter og grøntsager, farverige brød og lokale oste og ikke mindst eksotiske krydderier - markedshallen er helt afgjort et besøg værd.
Den mest kendte kirke i Chania er Agios Nikolaos. Kirken er smuk og et stort varetegn for den græsk-ortodokse kirke. Indvendig er den smukt dekoreret med buer og flotte vægmalerier. Under den tyrkiske besættelse blev kirken forsynet med en minaret. En minaret er et tårn på en moske (muslimsk kirke), som benyttes til at kalde folk til bøn. Det er lidt enestående, at kirken Agios Nikolaos både har et kirketårn og en minaret på samme tid, og på den måde repræsenterer to religioner. Kirken blev i 1918 igen til en græsk-ortodoks kirke. Agios Nikolaos kirken er en oplevelse i sig selv at se, og kan derfor anbefales til alle.