Maldiverne

Paradis på jord med de smukkeste kridhvide sandstrande og azurblå vand

Maldiverne kan næsten ikke beskrives med superlativer, da det skal opleves med egne øjne.
  • Et vaske ægte ferieparadis
  • 30 grader året rundt
  • Fantastiske koralrev i 30 grader varmt vand
Luk Vindue
Billede 1 af 14

Info om Maldiverne

Maldiverne er det tætteste du kommer på ægte paradis! Det smukke Ø-rige kendetegner sig ved de smukkeste og mest kridhvide sandstrande, omgivet af pool-lignende azurblå laguner.

Hver ø har sit eget koralrev, som omkranser lagunen. Her findes en enestående undersøisk verden med millioner af farvestrålende fisk i alle størrelser. Midt på øerne består floraen fortrinsvis af høje smukke kokospalmer og farvestrålende blomster.

Læs mere

Oplev mere af verden

Vælg en rejse på egen hånd og se frem til unikke ferieoplevelser. Læs mere her.

Maldivernes historie

Gennem tiderne:

Maldivernes befolkning stammer fra indere og srilankanere, som bosatte sig på øerne omkring år 500 f. Kr. Omkring 200 år e. Kr. ankom arabiske handelsmænd til Maldiverne, hvis beboere blev muslimske i 1153. På trods af en kortvarig portugisisk besættelse i 1500-tallet blev øerne aldrig koloniseret af europæerne. Efter portugiserne var blevet fordrevet i 1567, kom Maldiverne under protektion af først Holland, siden England. En aftale mellem Maldivernes sultan og England i 1867 gjorde øerne til et engelsk protektorat, der var garanteret fuld uafhængighed. Efter interne stridigheder i halvtredserne blev Maldiverne selvstændigt i 1965. I 1968 blev sultanatet afskaffet.

Maldiverne har i ældre tid fungeret som den hovedsagelige kilde for kaurissnegle, som i daværende tid blev anvendt som valuta i Asien og i dele af Østafrikas kystområder. Maldiverne har også historisk set haft en strategisk betydning på grund af dens beliggenhed på de store havsveje på det Indiske ocean. Maldivernes nærmeste naboer, Sri Lanka og Inden, har begge haft kulturelle og økonomiske bånd med Maldiverne i århundreder. Storbritannien, som var Maldivernes sidste kolonialmagt, beholdt en luftbase på øen Gani den sydligste atol indtil 1976. Da briterne gav sig i 1976 opstod spekulation om luftbasens fremtid. Sovjetunionen efterspurgte at få lov at anvende den, men Maldiverne nægtede.

Fra 1978 har Maumoon Abdul Gayoom, der har overlevet kupforsøg i 1980 og 1988, været præsident for øgruppen. Under ham har Maldiverne oplevet en økonomisk og social fremgang baseret på turisme, fiskeri og international bistandshjælp. I 1982 blev Maldiverne medlem af Commonwealth. Der fandtes også en uro over at havniveauet blev frygtet stige, som skulle være katastrofalt for de lave beliggende koraløer. I begyndelsen af 2000-tallet kom det dog frem, at havniveauet havde sunket i løbet af de foregående årtier.

Maldiverne i dag:

I 2008 fik Maldiverne en ny præsident ved navn Mohamed Nasheed. Han sad på præsidentposten indtil 2012. Han var meget stærkt modstander af den tidligere præsidents politik og som følge af det, er han blevet arresteret og har fået 13 års fængsel. Efterfølgende fik hans vicepræsident, Mohammed Waheed Hassan Manik, posten og var præsident indtil november 2013. Han var den første maldiver, der har taget en Ph.D. på Stanford i USA samt den første maldiver i TV. Han endte med at vinde valget i 2013, men der var tvivl om, hvorvidt valget havde foregået under ordentlige forhold og derfor kom det i Maldivernes højeste ret. Det blev bestemt, at der skulle et omvalg til og her valgte Mohammed Waheed Hassan Manik at træde af. Dette betød at Abdulla Yameen vandt valget og er nu landet 6. præsident.

Nationalflag:

Flaget blev indført i 1965, da landet blev uafhængigt. Gennem tiderne havde Maldiverne som mange andre muslimske stater omkring Det Indiske Ocean ført et helt rødt flag. I begyndelsen af 1900-tallet tilførte man det grønne felt med halvmånen for islam.

 

 

Sprog:

Maldivernes officielle sprog er maldivisk eller divehi 'øsprog', et indoarisk sprog, der er nærtbeslægtet med singalesisk og tales af 360.000 på Maldiverne og af 2000 på øen Minicoy (Indien). Maldivisk har sin egen skrift, tana, der skrives fra højre mod venstre og er næsten enerådende på trods af forsøg i 1970'erne på også at anvende en skrift baseret på det latinske alfabet. Sproget indeholder mange låneord fra arabisk.  

Uddannelse:

Det offentlige skolesystem, der er gratis, men ikke obligatorisk, omfatter foruden koranskoler såvel maldivisk- som engelsksprogede skoler. Analfabetismen er i de senere år reduceret til ca. 7%.