Samos

En af de frodigste øer i Grækenland – flotte oliventræer og Nerie-buske i hvide og lyserøde farver

Samos er en vigtig del af Grækenlands historie og byder på meget mere end smuk natur.
  • Samos areal er på 490 km² og har 32.000 indbyggere.
  • Samos højeste punkt er 1.445 m
  • Samos Town og Pytagorien er de mest besøgte byer på øen

Info om Samos

Samos er en smuk og uspoleret græsk perle beliggende i det Ægæiske hav, blot få kilometer fra Tyrkiet. Samos er en af de frodigste øer i Grækenland. Det ses tydeligt når man kører rundt på øen. Der er stort set grønt overalt hele året. Overalt bliver man mødt af de flotte oliventræer og de store, smukke Nerie-buske, som blomstrer i hvide og lyserøde farver.

Læs mere

FAKTA

Samos er en vigtig del af Grækenlands historie og byder på meget mere end smuk natur.

  • Samos areal er på 490 km² og har 32.000 indbyggere.
  • Samos højeste punkt er 1.445 m
  • Samos Town og Pytagorien er de mest besøgte byer på øen

Samos fra A-Z

Apotek

Alle apoteker er mærket med et grønt eller rødt kors, og kaldes på græsk ”Farmakion”. Apoteket har samme åbningstider som butikker, og i weekenderne findes der vagtapoteker.

Badning

Der findes utallige lækre strande på Samos, der absolut er et besøg værd. Enkle med sand, ellers er de fleste strande med sten. Der benyttes et flagsystem på flere af strandene, som bør overholdes for din egen sikkerhed.

Grønt flag: Tilladt at bade. 
Gult flag: Det er tilladt at bade, men vær opmærksom på eksempelvis understrøm.
Rødt flag: Badning forbudt. 

Banker

Der findes døgnåbne hæveautomater til Visa og Mastercard rundt om i byerne. Bemærk at grænsen pr. transaktion i hæveautomaterne er 2.000 DKK pr. døgn på Visa kort, hvilket svarer til ca. 260 EUR. Din bank tager normalt ca. 30 DKK i hævegebyr.
Du kan i flere forretninger, restauranter og barer betale med kort, og her er der ingen øvre grænse for, hvor meget du kan anvende pr. dag.
Pga. af kapitalkontrol i Grækenland kan de lokale, som har græske hævekort maksimalt hæve 420 EUR pr. uge.

Billeje

Billeje kan varmt anbefales på Samos. Bilen kan lejes trygt og sikkert gennem Primo Tours, spørg din rejseleder for yderligere information samt prisliste. Vi samarbejder med Aramis/Sixt.

Busser

Der findes offentlige busser, som kører mellem nogle af ferieområderne og de større byer. Billetter købes i bussen. Hav gerne småpenge med. Din rejseleder har en busplan med på træffetid.

Butikker

Der findes butikker rundt i ferieområderne. Disse butikker har normalt åbent hele dagen og til sent ud på aftenen, og kun få lukker til siesta, som typisk er mellem kl. 14.00-18.00.
Skal man en tur til Samos By eller Karlovassi gælder der lidt andre åbningstider:

Mandag, onsdag og lørdag 09.00-14.00 
Tirsdag, torsdag og fredag 09.00-14.00 og 18.00-21.00
Søndag Lukket

I Samos By og Karlovassi har de også souvenirbutikker, og disse har normalt åbent alle ugens dage og lukker ikke for siesta.

Danske myndigheder

Den danske ambassade i Athen
Mourouzi10, 4. sal
GR-106 74 Athens
Tlf.: (0030) 210 725 6440
Hjemmeside: www.ambathen.um.dk

Drikkepenge

Som på mange andre feriemål, udgør drikkepenge en stor del af de arbejdendes løn, og det er derfor kutyme at lægge ca. 10% af regningens beløb oveni, hvis man synes godt om servicen på restauranter og barer.
Man giver typisk også rengøringsdamer og buschauffører drikkepenge.
Ved enkelte udflugtsmål vil der være opsynsfolk, der kræver ca. 50 cent for brug af toilet. Dette er for at sikre vedligeholdelse og god hygiejne på toiletterne.

Drikkevand

Da der er en anden bakterieflora i vandet på Samos, anbefaler vi, at du holder dig til drikkevand på flaske. Vandet i vandhanen kan dog benyttes til madlavning, te og kaffe, såfremt vandet koges samt til tandbørstning.

Elektricitet

Der er som i Danmark 220 V og 2-ben stik, så der er ikke behov for adapter.

Helligdage

I Grækenland findes der mange helligdage og de vigtigste helligdage er Påskeugen. Her kan du se et overblik over de vigtigste:
1. januar: Nytårsdag
6. januar: Hellig Tre Konger
14. marts: Rene Mandag
25. marts: Nationaldag
6. april: Langfredag
8. april: Påske søndag
15. august: Jomfru Marias Himmelfartsdag
28. oktober: Ochi dag (Nej-dagen)
25. december: Juledag

Internet

Trådløst internet findes på de fleste hoteller. Såfremt dette ikke findes på dit hotel, henviser vi til internetcaféerne i byerne. Kontakt din rejseleder for at få oplyst den, der ligger nærmest. I dag har de fleste barer og restauranter også trådløst internet, som man kan benytte sig af, såfremt man køber lidt mad eller drikke hos dem.

Kirke- og klosterbesøg

Træder du ind i en kirke, er det velset, at du har tildækkede skuldre og knæer.
Skal du besøge et kloster skal du have tildækkede skuldre og knæer, ellers får du ikke lov til at gå ind. I klostret er det meget vigtigt, at du er stille og ikke fotograferer munkene/nonnerne samt inde i kirken. Der må gerne tages billeder af klostret og klostergården.
I de større klostre findes der ligeledes en lille butik, hvis man ønsker lidt græsk-ortodoxe ting med sig hjem.

Myg

Det er forskelligt fra år til år, hvor mange myg vi har på Samos. Det kan derfår anbefales at købe sig en myggespray, der findes i supermarkedet og på apoteket. Opholder du dig nær havet om aftenen er du næsten garanteret, at myggene er der.  

Pas

Dit pas bør opbevares sikkert. Det kan derfor være en fordel at anvende en sikkerhedsboks. Mister du dit pas, skal du straks kontakte en af dine rejseledere.

Post

Hvis du ønsker at sende postkort til Danmark, er prisen 80 cent for et frimærke og kan købes i de fleste kiosker. Forsendelse til Danmark tager ca. 3-4 dage. Postkasserne er gule og er placeret rundt omkring i ferieområderne. Hver opmærksom på at prisen for at sende et almindeligt brev er 90 cent. Dine rejseledere sælger også postkort inkl. frimærker, som de har med på træf.

Shopping

I ferieområderne finder du mange souvenirbutikker. Søger du et større udvalg af butikker, kan du med fordel tage til Samos By, Karlovassi eller endnu bedre til Tyrkiet, hvor du kan finde næsten alt. Vær opmærksom, når du køber mærkevarer i Tyrkiet, da mange butikker sælger kopivarer.

Sikkerhedsboks
Vi anbefaler, at du lejer en sikkerhedsboks på hotellet til dine værdigenstande. De fleste hoteller har sikkerhedsbokse, som enten er på værelset eller i receptionen. Der skal betales leje, samt oftest et depositum, der betales tilbage, når nøglen afleveres tilbage til receptionen. Enkelte hoteller tilbyder dog benyttelse af sikkerhedsboks gratis.

Solbadning

Solen er skarp på Samos i forhold til en dansk sommer. På Samos ryger UV indekset nemt op på 10-12 under sommeren. Sørg derfor at bruge godt med solcreme, som har en faktor, der passer til din hud. Det er også en god idé at bruge en solhat, da den kan tage varmen fra hovedet, og du kan undgå at blive dårlig. Ved voldsom solforbrænding bør læge kontaktes.

Taxa

Taxierne kører ofte efter taxameter, men det er en god idé at aftale en fast pris inden du sætter dig i taxien. Der findes taxier overalt i ferieområderne. Flere taxistationer har en fast prisliste til kørsel til de forskellige byer og ferieområder. Bestiller du en taxi til afhentning på hotellet, tager de normalt 1-2 Euro oven i prisen.

Telefon

Fra 30. april 2016 er det blevet meget billigere at benytte sin danske mobiltelefon inden for EU. Taksterne er en smule højere end det, du betaler for opkald i Danmark. Kontakt evt. dit teleselskab for at se, hvad du betaler for opkald, sms og roaming.
Ved opkald til Danmark tastes 00 45 foran nummeret.
Ved opkald til et græsk telefonnummer tastes 00 30 foran nummeret.

Tidsforskel

På Samos er vi en time foran Danmark. Når klokken er 12.00 i Danmark, er den 13.00 på Samos.

Toilet

Afløbssystemet på Samos er meget snævert, derfor skal toiletpapir altid smides i spanden ved siden af toilettet. Denne spand tømmes på de fleste hoteller hver dag. 

Tyveri

På Samos ses der ikke meget tyveri. Dog er der nogen, som ikke kan kende forskel på dit og mit. Vær derfor altid opmærksom på dine personlige ejendele.
Skulle uheldet være ude, er du mere end velkommen til at kontakte en af dine rejseledere. Generelt skal en politirapport udfyldes, såfremt man ønsker erstatning fra sit forsikringsselskab.

Valuta

Valutaen i Grækenland er Euro og forkortes EUR eller €.
1 EUR svarer til ca. 7,50 DKK.