Alanya har idag ca. 300.000 indbyggere. Dejlige sandstrande, eksotisk byliv, farverige basar, et væld af butikker, fantastiske restauranter og en gæstfrihed i særklasse. Alanya byder på oplevelser for hele familien. Højt hævet over resten af byen findes Alanyas kendetegn, den gamle borg. På vej op til borgen af den snoede og til tider meget stejle vej, finder du små cafeer, boder og hyggelige restauranter.
Læs mereApotek hedder ”Eczane” på tyrkisk, og der findes mange af dem i byen. De fleste har åbent mandag-lørdag kl. 09.00-21.00. Der henvises til nærmeste døgnåbne apotek ved opslag på døren.
Få steder i Alanya er det muligt at købe danske aviser. De er dog oftest et par dage gamle. De større tyske og britiske aviser kan købes flere steder i Alanya.
Alanya har de to hovedstrande Kleopatrastranden og Øststranden. Kleopatrastranden siges at være den bedste strand, da sandet er finere. Der er et begrænset antal sten og klipper i vandet, men til gengæld bliver vandet hurtigere dybt. Øststranden har den mest børnevenlige strand, da vandet ikke bliver hurtigt dybt, men derimod er der flere sten og klipper i vandet.
Vær opmærksom på, at der kan forekomme stærk understrøm og høje bølger ved den tyrkiske kyst, så derfor skal man huske at se efter farven på livreddernes flag. Grønt flag betyder, at der er gode badeforhold, gult flag er ensbetydende med, at man skal udvise særlig forsigtighed under badning, og det røde flag betyder, at det er livsfarligt at gå i vandet.
På afrejsedagen kan bagagen ofte opbevares i et ledigt rum på hotellet eller i receptionen. Hotellet har ikke ansvar for værdigenstande, der opbevares i rummet.
Der findes banker og hæveautomater over hele Alanya. Skal du hæve penge fra dit kort benyttes en hæveautomat, da banken ikke udbetaler penge fra kort. Medbring pas hvis der skal veksles større beløb i banken. De fleste hæveautomater har engelsk vejledning, og husk på at der altid er et hæve gebyr. Tag aldrig imod hjælp fra fremmede ved hæveautomaten!
De små lokale barbersaloner tilbyder barbering på gammeldags manér, hvilket er en stor oplevelse. Der er ofte en let ansigtsmassage med i prisen. Hos frisøren MakasKuaförkan man også få en gammledags tyrkisk barbering.
Basaren ligger midt i Alanya, og tæt ved både dolmusstationen og PTT. Her findes rigtig mange butikker, og det er muligt at handle om prisen. Man skal dog være meget opmærksom på kvaliteten af de forskellige varer i basaren. Langt størstedelen af varerne er kopivarer, og parfumen er ofte vand.
Vi råder dig til at benytte Elit Turizm, som har mange års erfaring. Ønsker du at leje en bil, vil vi meget gerne være behjælpelige med at svare på spørgsmål og med at få den leveret til hotellet.
Busstationerne i Tyrkiet hedder Otogar, og herfra kan du tage bus til Manavgat, Side, Antalya og mangle flere. Det er forholdsvis billigt at køre i bus og servicen er god. Derudover kører dolmusbusserne rundt i hele Alanya. Disse er billige og nemme at benytte, da deres destination står i forruden, og du skal blot stå ved hovedgaden og vinke for at komme på. Når man så skal af, skal man råbe stop.
Her i Tyrkiet kaldes der til bøn 5 gange dagligt via. en højtaler, hvilket I vil komme til at høre fra mineraretterne rundt omkring i byen. Ønsker man at lære og se mere kan man tage til Manavgat og besøge den store moské, som er en af de største.
Vi anbefaler at bruge Martin TürkayBike Shop. Skulle du have lyst til at leje en cykel, så kontakt din rejseleder og han/hun vil hjælpe med det hele. Cyklen vil blive bragt samt afleveret til dit hotel. Vær opmærksom på, at trafikken er meget anderledes end i Danmark, og det at cykle også er anderledes end i Danmark. Cykler kan lejes fra 5 € pr dag. Der er mulighed for både at leje almindelige bycykler, mountainbikes og racercykler.
Det er kutyme at give 10 %, hvis man er tilfreds med servicen. Foruden tjenere gives der normalt også drikkepenge til rengøringspersonalet på hotellet, til taxachaufføren og til buschaufføren på udflugter og transfer med dit rejseselskab.
I Tyrkiet bruges der 230 Volt ligesom i Danmark. Der kan forekomme korte og længerevarende strømafbrydelser pga. overbelastning af netværket.
Der kan købes elektronikvarer mange steder i Alanya, men vær opmærksom på kvaliteten.
Det er ikke tilladt at fotografere politiet eller militæret. Det er altid spændende at få billeder af befolkningen, men vis hensyn og spørg om lov.
Det er en oplevelse at gå til en ægte tyrkisk frisør, da serviceniveauet er meget højt. En herrefrisør ordner det hele, og man får håret i ørene brændt af, trimmet næsehårene og studset øjenbrynene. Det er en del billigere at gå til frisør i Tyrkiet end i Danmark. Det er dog ikke alle frisører, som er uddannede, men de fleste er dygtige. Vi, hos Primo Tours, kan varmt anbefaldeMakasKuaför som ligger i centrum af Alanya. For kvinder er det også muligt at få lavet manicure, pedicure, fullbodywax samt mange andre lækre ting. Din rejseleder kan booke en tid for dig.
Ifølge internationale hotelregler, skal der være ro på hotellet ved midnat. Det er ikke tilladt at få besøg af gæster, som ikke bor på hotellet. Mad- og drikkevarer købt udenfor hotellet må ikke medbringes.
Vær opmærksom på at det kun er enkelte hoteller, som har håndklæder, der må tages med til poolen eller stranden. Spørg din rejseleder, hvis du er i tvivl ellers står reglerne også i receptionen.
Der findes flere internetcafeer i Alanya og mange restauranter har trådløst internet. De fleste større hoteller har internetadgang mod betaling, eller gratis WI-FI, forhør dig i receptionen for evt. kode.
Primo Tours benytter detvelansete hospital, Başkent Hospital. Læge- og hospitalsudgifter bliver kun dækket, hvis der er tegnet forsikring hjemmefra. Det gule sygesikringskort skal medbringes som legitimation. Har du brug for en læge kontakter du rejselederne på service- og nødtelefonen.
Det store marked i Alanya er om tirsdagen, nær markedshallerne. Her kan du finde alt hvad hjertet begærer af sko, tøj, tasker osv. Om fredagen er der frugt og grønt marked nær dolmusstationen, her er der mulighed for en ægte lokal stemning, da en stor del af lokalbefolkningen kommer og handler på dette marked. Alle ens sanser bliver påvirket på denne hyggelig gåtur rundt på markedet, da det er muligt at smage på deres lokaldyrkede frugt og grøntsager. Så snart man kommer ind på markedet, kan man dufte de saftige og smagfulde jordbær, og de store, runde appelsiner.Ofte er deres også adskillige smagsprøver på bl.a. frugt, grønt og mandler/nødder. Næsten alle dage er det muligt at finde mindre markeder forskellige steder i Alanyas nærområde.
Skulle du opleve maveonde, råder vi dig til at drikke en masse vand, spise bananer, yoghurt og brød, samt at drikke den tyrkiske kærnemælk ayran.
Husk, at du altid er du velkommen til at kontakte rejselederne.
Det er muligt at købe en myggespray på apoteket eller en myggemaskine som sættes i stikkontakten på hotelværelset. Denne maskine hedder ”Sin kou” på tyrkisk.
Politiet kan kontaktes på 155. Du bedes også kontakte rejselederne, hvis du skulle få brug for politiet.
Posthuset i Tyrkiet hedder PTT. Skal i sende postkort hjem, så aflever dem til rejselederne eller direkte på posthuset. Her kan der også veksles penge, dog mod et gebyr på 2 %. PTT ligger på hovedgaden i Alanya.
Ved besøg i moskeer skal man være tildækket. Kvinder skal have tildækket hår, skuldre og knæ. Som regel findes der tørklæder og nederdele ude foran de fleste moskeer til fri afbenyttelse.
Vi anbefaler, at alle værdigenstande bliver anbragt i safetyboxen på hotellet. Yderligere information fåes hos rejselederen eller i receptionen på hotellet.
Sydens sol er kraftigere end i Danmark. Vi råder derfor til, at der benyttes solcreme, og at man passer ekstra på mellem 12 og 15, da solen skinner stærkest i dette tidsrum.
Der er mange muligheder for at dyrke sport i Alanya. Bl.a. tennis, vandsportsaktiviteter, dykning og fodbold kan dyrkes. Spørg evt. din rejseleder til råds.
Taxaerne i Alanya er solgule og kører alle med taxameter. Der kan skaffes taxaer fra de lygtepæle, hvor der hænger et lille skilt med en knap på. Et tryk på knappen tilkalder én taxa – tryk kun én gang pr. taxa. Receptionen på hotellet kan også være behjælpelige med at finde en taxa. Det kan være en god idé at fastsætte en pris inden, man sætter sig ind i taxaen, ellers skal man bare huske at sørge for, at de tænder taxameteret.
For at ringe til et dansk nummer skal der tastes 0045 + abonnementsnummer. Hvis man derimod skal ringe til et tyrkisk nummer skal der tastes 0090 + abonnementsnummer. Det er muligt at købe telefonkort i de fleste kiosker. Det er dyrt at ringe fra hotellet.
I Tyrkiet er der en tidsforskel på 1 time. Når klokken er 12 i Danmark, er den 13 i Tyrkiet.
Turistinformationen ligger tæt ved Damlastasgrotten og stranden på vest siden af Alanya. Adressen til turistinformationen er Damlatas Cad. 81, skal du have noget specifikt, kan du også ringe ind inden på 0242 513 12 40, husk landekode foran, hvis du ringer fra et dansk simkort.
For at undgå tyveri er det som hovedregel en god ide ikke at vifte med pengene. I tilfælde af tyveri skal rejselederen og rejseforsikringen hjemme i Danmark kontaktes.
Tilmelding til Primo Tours’ udflugter skal ske senest dagen inden, før kl. 12.00. Betaling refunderes kun mod forevisning af lægeerklæring.
I Tyrkiet bruges den lokale valuta Tyrkiske Lira (TL). 1 TL svarer til ca. 2,3 danske kroner, dog svinger kursen meget. Mange steder kan der også benyttes euro. Men vær opmærksom på, at der findes forskellige pengesedler.
Da drikkevandet i Tyrkiet indeholder en anden bakterieflora end i Danmark råder vi til, at alt drikkevand købes på flaske. I varmen anbefales det, at der drikkes 1 liter vand pr. 10 graders varme.
Der findes rigtig mange vekselkontorer i Alanya. Vi anbefaler at benytte posthuset PTT. Dette ligger i centrum af Alanya, på Atatürk gaden.
Der findes ingen faste åbningstider i basarområdet eller i butikkerne på hovedgaden. I sommersæsonen har de fleste dog åbent fra 09.00-00.30. Der bliver ikke holdt siesta i Tyrkiet.