Porto Santo
Porto Santo er smuk, imødekommende og sprængfyldt med oplevelser

Bo på Hotel Vila Baleira på Porto Santo og få Ø-All Inclusive med i prisen.

Ø-All Inclusive består af:

  • Gratis lån af cykel & gratis guidede vandreture
  • Gratis golf & gratis tennis
  • Fri adgang til Thalasso & Spa Center én gang dagligt
Porto Santo
Porto Santo er smuk, imødekommende og sprængfyldt med oplevelser

Bo på Hotel Vila Baleira på Porto Santo og få Ø-All Inclusive med i prisen.

Ø-All Inclusive består af:

  • Gratis lån af cykel & gratis guidede vandreture
  • Gratis golf & gratis tennis
  • Fri adgang til Thalasso & Spa Center én gang dagligt

Helbredende sandstrand

Strandsandet på Porto Santo er helt specielt, det siges nemlig at have helbredende egenskaber. Allerede tilbage i det 17. århundrede, fandt man ud af, at sandet kunne hjælpe befolkningen mod blandt andet gigt.

I de seneste år har en gruppe norske og portugisiske forskere undersøgt den medicinale virkning af sandet, de er kommet frem til, at det store mineralinhold i sandet kan overføres til kroppen, på en helt speciel måde. Det foregår ved at sandet opvarmes til 40˚, og derefter begraves man, så kun hovedet stikker frem. Når det varme sand får personen til at svede, åbnes porene i huden, og derved trækker mineralerne direkte ind i huden.

De mange mineraler der trækker ind i kroppen, kan behjælpe blandt andet gigt, åreknuder, knogleskørhed og hudlidelser. Det er også mineralerne i sandet der gør det helt specielt, og historien bag sandet er da også helt speciel.

Det hele startede for 18 mio. år siden, da der på Porto Santos nordkyst dannedes et koralrev, det voksede sig større og større igennem millioner af år, og for 30.000 år siden, da den sidste istid var på sit højeste, faldt vandstanden i dette område med 20 – 22 meter.
Selve koralrevet var placeret omkring ”Ilhéu da Fonte da Areia”, øen der også er kendt som ”Sandets fontæne”, og dækkede et areal på ca. 160 km². Hele området er også kendt som et lavtvandsområde, da dybden er omkring 14- 16 meter. Derfor steg koralrevet altså nu til over havets overflade, og alle korallerne begyndte at uddø.

Dette var en langvarig process, til sidst var hele koralrevet blevet til sand, og alle mineralerne har vist sig, at være fra de forsandede koraller, der var på koralrevet. Den nordlige vind, tog nu sandet og bar det op over den vulkaniske ø Porto Santo. Før dette skete, var der ingen sand på Porto Santo, og man mener den lignede Madeira meget, altså en ø uden sand, udelukkende bestående af klipper, og vulkanisk materiale.

Det store koralrev tog så meget sand med til øen, at idag er 75% procent af Porto Santo dækket af sand, og nogle steder er det over 10 meter dybt. På vores Jeep Safari kan man se et sandbrud, som er det eneste sted, det er tilladt at tage sandet fra.

Sandet blæste altså hen over øen, og lagde sig i hele området der bliver kaldt ”Downfield”, langs hele stranden, og ude i bugten der dannes imellem de to øer, ”Ilhéu da Cal” (”Kalkøen”) og ”Ilhéu de Farol” (”Fyrtårnsøen”).

Hele bugten fungere lidt som en gryde, der gør at sandet aldrig forsvinder, det bevæger sig rundt i ”gryden”, alt efter hvordan vinden og strømmen er, men vil altid blive ført tilbage til stranden, og selve bugten.

Der kan dog komme store storme, som helt fjerner sandet fra stranden, så sent som Oktober 2015, var der en storm fra syd, der fjernede alt sandet fra stranden, så den var helt sort. Overfladen var derfor de vulkaniske sten der gemmer sig under sandet. Nu har strømmen og vinden båret sandet tilbage på stranden.

Derfor er det altså muligt vi kan havde denne fantastiske sandstrand, på den lille vulkaniske ø Porto Santo.

Det er dog også muligt at komme ud og se hvordan sandet var, før det blev båret ud til kysten, og dannede denne sandstrand. Som en del af de mange forskellige geologiske fænomener vi finder på den lille ø, har vi nemlig også en ørken.

Ude i ørkenen kan man se de store sanddriver, der er blevet dannet for 30.000 år siden, da vandet trak sig tilbage fra koralrevet. Tager man derop kan man se fossile sanddriver, og fossiler af diverse planter der har været i området da sandet blæste ind over.
Dette er et af vores top på Jeep Safarien, hvor vi gå i dybden med sandet, og fænomenet i ørkenen. Det er det eneste sted i verden man kan finde formationer som dette, af ”Biogenic carbonated fossilized sand” som det hedder.

Navnet kommer fra egenskaberne sandet har, det er biogenisk fordi det indeholder alle de mineraler som korallerne indeholdte før de forstenede, altså ”carbonated”, og senere er de blevet til fossiler oppe i ørkenen.

Tager man op og besøger ørkenen, vil vi på vegne af Porto Santo gerne bede jer om at holde jer på stierne, altså ikke kravle rundt i de fossile driver, da de stadig bliver forsket i, og er meget skrøbelige. Eksperter mener de fossile driver vil være forsvundet om ca. 10 år, da vind og vejr slider meget på dem.