Tyvstart sommeren med en billig ferie i maj. Se tilbud her.

Samos

En af de frodigste øer i Grækenland – flotte oliventræer og Nerie-buske i hvide og lyserøde farver

Samos er en vigtig del af Grækenlands historie og byder på meget mere end smuk natur.
  • Samos areal er på 490 km² og har 32.000 indbyggere.
  • Samos højeste punkt er 1.445 m
  • Samos Town og Pytagorien er de mest besøgte byer på øen

Info om Samos

Samos er en smuk og uspoleret græsk perle beliggende i det Ægæiske hav, blot få kilometer fra Tyrkiet. Samos er en af de frodigste øer i Grækenland. Det ses tydeligt når man kører rundt på øen. Der er stort set grønt overalt hele året. Overalt bliver man mødt af de flotte oliventræer og de store, smukke Nerie-buske, som blomstrer i hvide og lyserøde farver.

Læs mere

FAKTA

Samos er en vigtig del af Grækenlands historie og byder på meget mere end smuk natur.

  • Samos areal er på 490 km² og har 32.000 indbyggere.
  • Samos højeste punkt er 1.445 m
  • Samos Town og Pytagorien er de mest besøgte byer på øen
Ikon for vejrforhold Temperaturen er 23o Tjek vejret

Samos’ historie

Samos har en lang og traditionsrig historie. Øen er hjemsted for velanset og kendt filosof og matematiker, Pythagoras.

Lige fra Pythagoras til den peloponnesiske krig, Karthago, Romerriget, Alexander den store, krigene mod perserne og tyskerne under anden verdenskrig og til nu har Samos været involveret og sat sit præg på verdenshistorien.

Den i dag er flere områder på øen optaget på UNESCO’s verdensarvsliste, hvilket vidner om stor historisk betydning.


Historien om Pythagoras der fødes på Samos i 580 f.kr, men ender med at bo det meste af sit liv i huler på Samos og i Italien. Han holdte sig skjult, da tyranen Polykrates så ham som en trussel og ville dræbe ham. I dag kender vi Pythagoras som en berømt matematiker og filosof, hvis ambition var at beskrive verden gennem tal. Han fik bl.a. opfundet læresætningen, som beskriver forholdet i en retvinklede trekant.

Sætningen lyder: a2 + b2 = c2

Øen var en del af Alexander Den Stores imperium fra 334 f.kr til 323 f.kr og senere en del af Romerriget fra 27 f.kr til 1289, hvor Venedig får magten i det meste af Grækenland.

I 1456 kommer Samos under tyrkisk, dengang Det Osmanniske Rige, besættelse, og de efterfølgende mange år er præget af uenighed, kampe, krig og konflikter med Tyrkiet.

I 1824 vinder Samos slaget over Tyrkiet i frihedskrigen, som gør at Samos ikke længere er under tyrkisk styre. Dog bliver Samos under tyrkisk administration og opnår til at begynde med kun delvist selvstyre med en græsk guvenør. Først i 1912 opgiver Tyrkiet helt sin interesse for Samos, som derefter bliver en del af Grækenland. De efterfølgende mange år bobler konflikter med Tyrkiet stadig i overfladen, og det er tæt på egentligt krig i 1974. Den dag i dag, har landene stadig ikke det bedste forhold.

Fra 1967 til 1974 er Grækenland underlagt militærdiktatur. Diktatoren General Papadopolos tog magten ved et militærkup, og først efter stort pres fra EU og NATO bryder militærdiktaturet sammen i 1974. Det var samme kup som førte til Kong Konstantin og hans danske kone, dronning Anne-Maries flugt fra øen.
I dagens Samos præges historien af manglende indtægter fra nedadgående turisme og flygtningekrise.